Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 18 november 2022

En skräckinjagande kallelse

 



   "En kallelse att inställa sig levererades hem av brevbäraren personligen. Det var nästan lite trevligt. Det ringde på dörren, och när man öppnade stod en äldre man där, iklädd Deutsche Reichsposts mörkblåa uniform med glänsande guldknappar, han gjorde käckt honnör och sa med officiell stämma att han hade en viktig myndighetsförsändelse som skull kvitteras. Sedan följde en noga förberedd procedur. Brevbäraren räckte fram ett kvittensblock och en reservoarpenna, pekade på stället där underskriften skulle skrivas, och när det var gjort, stoppade han tillbaka blocket i sin rymliga väska, och ur dess djup drog han fram utan att sväva på målet ett kuvert, från vars övre hörn örnen med en svastika i klorna stirrade med hotfull blick. Kuvertet överlämnades med en viss högtidlighet, varpå brevbäraren hälsade med en energisk honnör och gjorde militäriskt helt om och fortsatte sin runda.

   Kuvertet innehöll en kallelse att inställa sig hos SS-Hauptamt Volksdeutsche Mittelstelle, allt som oftast förkortat VoMi, och inte sällan i folkmun kallat Vomit. Dess kontor i Katowice låg vid Herman Göring strasse, som dessförinnan hette Järnvägsgatan, men nu hade hyllningen av tågförbindelser fått ge vika för att ära marskalken och flygarässet.

   Myndighetens officiella uppgift var att säkra välfärden för etniska tyskar utanför Das Reich, men inte ens ett förblindat folk som det tyska kunde undgå att se att i själva verket sysslade VoMi med germanisering av ockuperade områden och en expansion av Tysklands Lebensraum. Med allt vad det innebar."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar