Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 4 november 2022

Roadmovie på räls

 



Kupé nr 6
Juho Kuosmanen, Finland
Distribution: Folkets bio

Juho Kuosmanens ”Kupé nr 6” är en filmatisering av en berättelse av finska författaren Rosa Liksom. Handlingen i hennes verk är alltid starkt skruvad, och persongalleriet består oftast av udda existenser i samhällets periferi. ”Kupé nr 6” är inget undantag, och Juho Kuosmanen arbetar i samma anda som sin landsmaninna.

Det börjar dock i en betydligt mer mondän miljö i akademikerkretsar i Moskva. Det är intellektuellt pretentiöst men ytligt, och betydligt mindre tolerant än man vill gärna vill ge sken av.

Finska Laura, suveränt spelad av Seidi Haarla, bedriver arkeologistudier Ryssland, och har ett förhållande med Irina. De planerar att resa till Murmansk, där Laura vill förverkliga en gammal dröm om att se de tiotusen år gamla hällristningarna. Irina får förhinder, mest troligt för att kunna dumpa Laura, som får lov att resa ensam.

I tågkupén får Laura sällskap med Ljoha, lika suveränt spelad av Yuri Borisov, och han är ingen svärmorsdröm precis. Han super, han är påträngande, ohövlig, grov i mun och ganska inskränkt.

Under den långa resan uppstår en märklig vänskap mellan de två. De färdas genom ett landskap av förfall och misär, befolkat av Ljohas likar, men som genomgående är hyggliga och hjälpsamma, och gör ingen skillnad på folk.

Enda undantaget är mötet med Lauras bohemiske landsman, som tackar för sig genom att stjäla hennes kamera. Representanter för det officiella Ryssland i Murmansk är inte heller en stolthet för sitt land. Men deras själlösa tröghet kompenseras av lokalbefolkningens öppenhet och hjälpsamma sinnelag.

Tempot är långsamt utan att vara långdraget. Foto är mörkt, murket och lite suddigt, kongenialt med de filmade miljöerna.

Det är en ovanligt varm och humanistisk film, med ett öppet slut, helt utan hurtfriska pekpinnar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar