Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 22 juni 2016

Om hjältemod i det lillaKommunist i kalsonger
Claudia Piñeiro
Övers: Hanna Axén
Leopard förlag

Claudia Piñeiros barndomsskildring handlar om två saker som båda egentligen är helt självklara, att vi präglas starkt av vår barndom, och att minnet är bedrägligt.

Det som får romanen – för det är en roman och ingenting annat! – att lyfta är dialektiken i den trettonåriga huvudpersonens relation till sin far, kommunisten i kalsonger. Det är han mot resten av världen, och hon tar obrottsligt lojalt parti för honom. Samtidigt önskar hon att han var annorlunda, det vill säga mer lik hennes kompisars föräldrar.

Dessa är pålitliga reaktionärer som stödjer den militärkupp som inträffar i Argentina just den sommaren 1976 som skildras, medan pappan är kommunist, fast inte av den vanliga sorten. Han är uttalad och övertygad men inte ”praktiserande”, och han är inte medlem i något parti. Även om det så småningom visar sig att han är mer aktiv än vad hans dotter anar.

Kanske beror hans förmenta passivitet på hans invandrarbakgrund. Han har, liksom sin fru, flytt undan hunger och misär i Spanien, och i det nya landet har han ”som invandrare /../ lärt sig att acceptera saker och ting som de var.” Och det är måhända därför som han nästan desperat klamrar sig fast vid en medelklassig livsstil, även om han föraktar djupt dess värderingar.

I militärkuppens kölvatten blomstrar patriotiska orgier i flaggviftande, heroiska monument och taktfasta parader (kulmen, som blev början till slutet, firas på Malvinas/Falklandöarna). Oförskyllt hamnar den trettonåriga dottern i händelsernas centrum under en av dessa fosterländska parader.

Faderns ogillande är givet. Men med det unga sinnets hela tryckande osäkerhet kan hon inte förmå sig till att avstå.

Och då inträffar något för alla oväntat, också för henne själv, när hon mitt under paraden bjuder en form av motstånd. Det är en liten gest, alla kanske inte ens lägger märke till den, men den är ofantligt stor för henne.

”Livet består av en rad ynkliga handlingar som emellanåt bryts av några få och små hjältemodiga handlingar, och det är i genomsnittet av dem vi kan känna oss värdiga.”

Just så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar