Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 29 juni 2016

När den moderna världen kom till bynEtt helt liv
Robert Seethaler
Övers: Jörn Lindskog
Bokförlaget Thorén & Lindskog

Det börjar vintern 1933 med en olycka och oförklarliga händelser. Att en ännu större olycka och än märkligare händelser tilldrar sig ute i den stora världen, inte minst i landets huvudstad, har invånarna i den nästan helt isolerade alpdalen ingen aning om. De bryr sig inte stort heller.

Den lilla alpbyn finns visserligen inte utanför tiden, men väl i otakt med den moderna tiden, det stora samhällets modernitet har inte nått hit, finns knappt ens i närheten.

Författaren Robert Seethaler är sedan tidigare känd för den svenska läsekretsen med romanen ”Tobakshandlaren”, han blev i år som första österrikare någonsin nominerad till MAN Booker International.

I ”Ett helt liv” använder skickligt årtalen som betydelsemättad symbolik, med dem knyter han omärkligt ihop det stora med det lilla, det individuella med det kollektiva, det privata med det politiska.

Huvudpersonen Egger är född någon gång i början av 1900-talet, ingen visste exakt, han var en ”oäkting” som placerades som fosterbarn hos en bondefamilj, som behandlade honom som ett ting, ett redskap att nyttja till diverse tunga arbeten.

Eggers liv är en subtil skildring av 1900-talet.

Moderniteten tränger in i byn med företaget som ska bygga en linbana för turisterna från storstaden som längtar efter den ofördärvade naturens vederkvickelse. Bygget förvandlar bybornas tillvaro på ett drastiskt sätt – inte oväntat både på gott och ont.

Företaget tämjer naturen, ibland med förödande konsekvenser.

Och sedan kommer kriget, och Egger hamnar i ett bergslandskap långt borta i Europas utkanter, och även om han klarar livhanken får han stanna där i åtskilliga år.

När han väl återvänder till sin alpby har nazisterna mirakulöst förvandlats till goda demokrater, och det nya välfärdssamhället tar hand om sina krigsveteraner.

Några decennier senare när Egger kan se tillbaka på sitt liv finns det visserligen inget grandiost över det, men ändå en rikedom av upplevelser, både på det personliga planet och som vittne till seklets framsteg och dårskap.

Boken är på bara 130 sidor, här finns inget överflödigt bara skarpt utmejslade episoder som med poetisk kraft laddar berättelsen med existentiell betydelse - som bildar ett helt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar