Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 juni 2016

Prisbelönt poet i exklusiv utgåva



Milorad Pejic är en prisbelönt bosnisk poet som sedan många år tillbaka bor i Sollefteå. Just nu har han mycket på gång, en samlarutgåva i engelsk översättning av hans diktsamling Hyperborea har precis släppts i Tjeckien, och förhoppningsvis kommer hans första diktsamling på svenska till hösten.

Samizdat är ett nätbaserat förlag, och Milorad Pejic är en av medarbetarna i redaktionen. Förlagets första bok är en utgåva av Milorads prisade diktsamling Hyperborea, först publicerad 2011, och två år senare belönad med Bosniens finaste poesipris Slovo Makovo.

Priset har stiftats till minne av den store bosniske poeten Mak Dizdar. Den fina lilla statyetten som utgör priset pryder hyllan ovanför öppna spisen hemma hos Milorad Pejic på Långgatan i Sollefteå.



Den senaste utgåvan av Hyperborea är emellertid ingen vanlig bok. Det är en exklusiv utgåva i 32 numrerade exemplar, hälften illustrerade. Boken är tryckt på handgjort papper (!), som går under det stolta namnet Papyrea Premium. Omslagets pärmar är också de handgjorda, och tillverkade av en blandning av lintrådar och hampafibrer, med inslag av vattenhyacinter.

På insidan kan man se en topografisk karta över Kiruna.

Boken levereras i en speciell box i arkiv-cardboard, normalt avsedd för förvaring av konstföremål och arkivmaterial.

Boken är ett konstföremål, och ett samlarobjekt på samma gång, samtidigt som det håller hög litterär kvalitet. Och det är precis i den nischen som Samizdat vill arbeta.

Konstutgåvan av Hyperborea betingar det facila priset av 200 euro, knappt två tusen kronor.

Milorad är noga med att påpeka att även om priset kan uppfattas som mycket högt, och ouppnåeligt för vanliga dödliga läsare, är kostnaderna för tillverkning avsevärda, och intäkterna täcker i stort sett utgifterna.

Ett eventuellt överskott ska användas till finansieringen av nästa bokprojekt, som blir en utgåva av Ivan Wernischs poesi. Han är en levande legend i den tjeckiska litteraturvärlden, och dessutom en framstående konstnär, och boken ska vara illustrerad med hans grafik.

Det finns också redan nu planer på att ge ut Milorads poesi på svenska i samma exklusiva utgåva.

Än så länge arbetar Milorad Pejic med sin första diktsamling på svenska. Urvalet är redan klart, en del dikter översatta, det återstår bara några till översättningar, ett nog så drygt arbete. Om allt går som planerat utkommer diktsamlingen någon gång under hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar