Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 16 april 2012

Världens Konstdag firades i Världsarvet


International Association of Art (IAA), där bland annat Härnösandkonstnären Anders Lidén är Sveriges representant, har beslutat att från och med år 2012 göra Leonardo da Vincis födelsedag den 15 april till Världens Konstdag. Ambitionen är att ”sprida konstens värde och vikt globalt runt hela världen”, och man hoppas att dagen ska få samma dignitet som till exempel Internationella Kvinnodagen eller Världsmiljödagen.

I IAA:s deklaration kan man läsa att” vi föreslår att man den dagen 15 april håller öppet på alla museer och gallerier till långt in på kvällen /../ Dagen kan sedan avslutas med olika hyllningar och vilda fester under parollen Länge Leve Konsten!”

Så livligt gick det inte till hemmavid i Ångermanland, men det förekommer ett stillsamt firande på flera ställen. Bland annat anordnade Nordingråkonstnärer och Nordingrå Konstrunda en liten egen tillställning på Rotsidan.

Klapperstensformationernas dramatiska landskap är inte bara en utmärkt bakgrund för konsten, utan också genom sin förbindelse med världsarvet en accentuering av den nya Konstdagens betydelse.

Huvudattraktionen var en flagg-preformance. Konstnärerna hade med sig egentillverkade flaggor, givetvis konstnärligt utformade, och med mer eller mindre suggestiva inskriptioner. ”Högtryck”, ”Mitt liv”, ”Synliggöra” och kort och gott ”Nu”. En flagga var en aning mer sofistikerad med en latinsk sentens, inte utan ett antytt politiskt budskap ”Arte non grata”.

Självklart fanns även Nordingrås egen flagga på plats.

Konstnärerna avslutade sin performance med att utbringa ett fyrfaldigt hurra för Leonardo da Vinci och för Konsten.

Dagen avslutades med korvgrillning, flaggbränning uteblev den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar