Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 10 april 2012

Tidskrift på resa mellan kulturer


TIDSKRIFT
Karavan Nr 1 2012

Karavan presenterar sig som Litterär tidskrift på resa mellan kulturer. Det är en förmån och en njutning att få följa med på denna resa en gång per kvartal, som är tidskriftens utgivningsfrekvens.

Genom sitt fokus på litteratur från tredje världen kommer Karavan ofta nära de hetaste globala konflikthärdarna, och kan belysa dem på ett nytt och inte sällan ett mer inträngande sätt.

Så också i sitt senaste nummer, som har som tema unga författare från Palestina. Den tidigare palestinska litteraturen har varit direkt politisk, med ett tydligt symbolspråk, och ämnen som huvudsakligen har kretsat kring Al Nakba – katastrofen, med staten Israels bildande och det palestinska folkets fördrivning.
De unga palestinska författarna är också politiskt engagerade, något annat är knappast möjligt om man är palestinier, men de söker efter nya uttrycksformer. Kampmotiven är borta, istället tar man upp vardagliga teman, ofta med ett ungt perspektiv. Det politiska språket är mycket mer indirekt.

Samtidigt söker man just efter frizoner, livets områden som inte har påverkats av ockupationen, och tar dem som utgångspunkt för sitt skrivande.
Tre unga palestinska författare presenteras, med var sin novell och dikter. Mycket spännande.

För övrigt innehåller numret en livfull introduktion till somalisk poesi, en rapport från Mauretaniens första litteraturfestival, en skildring av de absurda turerna kring Salman Rushdies inställda resa till Indien, en presentation av den andra upplagan av Alla Tiders Klassiker, nu med litteratur från hela världen. Med mera.
Dessutom som vanligt en generös recensionsavdelning.

Ut och res med er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar