Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 13 april 2012

Fria blås från Nacka på Metropol


Än en gång var det fint främmande på Metropol i Härnösand. På onsdag kväll gästades den ångermanländska jazzens Mekka av kultbandet Nacka Forum. Det var bandets enda spelning i länet, och så vitt någon kunde dra sig till minnes deras första spelning på Metropol.

Bandets saxofonist Jonas Kullhammar berättade också glatt att det var världspremiär – två gånger om. Dels var det första spelningen live sedan man släppte sin senaste skiva ”Fee Fi Fo Rum” för två veckor sedan, dels var det första gången med spelade med den nya sammansättningen med danske Kresten Osgood på trummor. Och kan man annat än älska en man som på bred skandinaviska presenterar sig som trummornas Elvis Presley.

Nacka Forum har haft ett uppehåll på fem år, främst beroende på att den tidigare trummisen Kjell Nordeson har flyttat till USA. Inför onsdagens spelning repeterade bandet enligt egen uppgift en enda gång. Av det märktes verkligen ingenting, det var inget fel på samspelet och samstämmigheten.

Nacka Forum spelar rotbaserad frijazz, vilket översatt till vardagssvenska betyder att musiken har melodier i grunden, men att dessa är så att säga öppna, med stort utrymme för oväntade infall och impulser. Och nog kunde man hitta på roliga saker, för sanningen att säga kunde det vara lite si och så med melodierna, medan man däremot inte sparade på improvisationerna.

Med all respekt för den hårt arbetande Kresten Osgood på trummor och den följsamme Johan Berthling på bas, är behållning av Nacka Forum främst dess blåsare. Nämnde Jonas Kullhammar räknas som en av Sveriges roligaste (jo!) saxofonister, och Goran Kajfes på trumpet är i en klass för sig.

De två spelar små berättelser på sina respektive instrument, som intrikat vävs in i varandra, och bildar en glad och spännande musik.

Nacka Forums spelning på Metropol var en del av turnéprojektet Pulsslag, som vill ge fler lyssnare och större uppmärksamhet åt svenska jazzgrupper som håller hög internationell klass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar