Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 12 april 2012

Oacceptabla försämringar bakom varsel


Kommunal varslar om strejk för 550 golf- och trädgårdsanläggningsarbetare. Strejken bryter ut den 16 april om inte parterna hinner enas innan dess.
– Det handlar inte bara om pengar, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
Golf- och trädgårdsanläggningsarbetare har ett specialavtal, och Lenita Granlund säger att man från Kommunals sida är fullt på det klara med att deras arbete är säsongsbetonat. Samtidigt anser man att de försämringar som arbetsgivarna vill införa är helt oacceptabla. Det rör sig bland annat om osäkrare anställningsvillkor, det som av arbetsgivarna kallas för ”flexibel arbetstid”, och som enligt Lenita Granlund innebär helt enkelt att arbetsgivaren suveränt bestämmer arbetstiderna. Dessutom är beredskapstiden en stor knäckfråga, Kommunal vill att ersättningen för denna ska regleras i avtal, medan arbetsgivarsidan vill fortsätta att bestämma den helt på egen hand.
– Det måste finnas gränser, säger Lenita Granlund.

Det är mycket svårt att sia om utgången av förhandlingarna som fortfarande pågår, parterna ska träffas idag (tisdag) på eftermiddagen, men Lenita Granlund hoppas naturligtvis att man ska hitta en framkomlig väg. Hon är samtidigt orolig för den alltmer hårdnande attityden från arbetsgivarna.
– Tidigare fanns det en allmän acceptans för satsningar på lågavlönade, men nu håller man krampaktigt fast vid industriavtalets riktmärke.
Hon är också upprörd över att politiker allt oftare lägger sig i, med diverse utspel på sistone om sänkning av lägstalöner.
Förutom Kommunal har även Handels tidigare varslat om strejk, och det varslet stöds av Byggnads som har aviserat sympatiåtgärder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar