Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 11 november 2011

Kulturtorget vecka 45


1. Åke Holmqvists nya tegelstensbiografi om Beethoven ifrågasätter många myter. Det är dock ingen myt att Beethoven blev stendöv men fortsatte komponera. Vad kan vi lära oss av en sådan skaparkraft till varje pris?

Han kanske fortsatte att komponera just därför att han inte kunde höra sin egen musik? Skämt å sido, människan är en skapande varelse, och den inre driften att skapa går inte att stoppa. Människor skapade konst och skrev poesi i koncentrationsläger. Skapande är liv helt enkelt.

2. Vi är inne i en månad som inte många gillar. Samtidigt är det en månad när mycket händer, inte minst inom kulturens område. Har du något favoritverk med novemberkänsla?

Jag kan inte relatera mina stämningar till väder och vind. Det är groteskt. Men OK, jag säger Vivaldis "De fyra årstiderna", för att den är så nära kopplad till upplevelsen av årstidernas växlingar, något som blir som mest påtagligt just under höstmånaderna.

3. Nazipampen Herman Göring tillskrivs vanligen uttalandet "jag osäkrar pistolen om någon säger kultur" (ny svensk biografi om Göring har precis kommit). Varför verkar kulturen reta vissa människor?

Se punkt 1. För dödens apostlar i alla dess skepnader, nazistiska eller andra, är allt som bejakar livet en fara. Skapandet utvecklar människan och vidgar gränserna för existensen är utgör därför ett hot mot den rigida mentaliteten som räds kulturens förmåga att bringa insikt och flytta gränser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar