Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 25 november 2011

Stormöte om sjukvård i Bollsta


Det finns en stor oro för sjukvården bland många människor. Därför kallade en grupp till stormöte i Bollsta Folkets hus på torsdag kväll. Frågor om framtiden för Sollefteå sjukhus och primärvården i Kramfors och Sollefteå skulle dryftas. Man hade bjudit in en panel bestående av landstingspolitiker och flera verksamhetschefer.
- I min dagliga gärning möter jag många människor som uttrycker stor oro över sjukvårdens framtid, och därför vill vi få svar på våra frågor och kunna se framåt, sa Elisabeth Grafström, präst och en av arrangörerna.

17 personer satt i panelen. Det var landstingspolitiker både från majoritetens Vårdallians och från oppositionen, sjukhusdirektören för Sollefteå sjukhus, primärvårdsdirektören och flera chefer för vårdcentraler. Kvällens moderator var Jan Röhlander från Sollefteå.
Mötet sponsrades av flera företag, vilket bland annat möjliggjorde busstransporter till och från Bollstabruk.

Under presentationen utryckte alla stor optimism, betydelsen av samarbete, sin övertygelse om alla tre sjukhusen kommer att finnas kvar, även om det framkom att det finns en viss oro som var kopplad till befolkningsminskningen, och den försämrade ekonomin som den har som följd.

Landstingsrådet Jacomina Beertema (M) sa i sitt inledningsanförande att 20 miljoner kommer att sparas i administrativa kostnader för att ”freda händerna i vården”. Det skulle framför allt ske genom samordning av de tre sjukhusen i länet. Hon ställde frågan om Sollefteå sjukhus kommer att finnas kvar som akutsjukhus och om BB-avdelningen där ska vara kvar, och svarade själv:
- Ja, de kommer att vara kvar så länge som jag är landstingsråd!

Den socialdemokratiska oppositionen uttryckte sin tillfredsställelse över detta besked, även om man var förvånad över att Vårdalliansen dröjde så länge med det.
Enligt kvällens samtalskod skulle det inte förekomma någon pajkastning, inte heller partipolitik, och ingen skulle få älta det som har varit. Enigheten bland politikerna var också förvånande stor.

Det var först publikfrågorna som fick fart på debatten. Den kanske största frågan som diskuterades under kvällen var läkarbristen, framför allt på vårdcentralen i Kramfors, och svårigheterna att snabbt få en läkartid.
Chefen vid Kramfors vårdcentral Bertil Jonsson erkände utan omsvep att problemen existerar. Enligt honom har det till stor del att göra med omställningen efter att landstinget tog över efter Carema.
- Det är två helt olika kulturer som krockade, sa han.

Primärvårdsdirektör Lennart Moberg påpekade att man satsar mycket på att utöka läkarutbildningen i Norrland. Men sa också att man behöver inte alltid gå till en läkare.
- Det är en utmaning att skapa ett flöde som tar till vara alla kompetens. Stirra er inte blinda på läkare, sa Lennart Moberg.
Han underströk också behovet av egenvård. Renée Lidbom Hedin, verksamhetschef i Nyland berättade om ett ”Hälsans rum” som man hade skapat, där patienter bland annat kunde mäta sitt blodtryck.

En person i publiken ifrågasatte de svenska läkarnas effektivitet, och påstod att en tysk läkare hinner behandla dubbelt så många patienter som en svensk.
Andra frågor som togs upp var hyror för vårdcentraler, risker och problem med hemrehabilitering, bristande samverkan mellan kommunens vårdcentraler och regionfrågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar