Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 28 november 2011

Dans, svett och glädje – zumbamaraton i Bollsta


Det var svettigt värre i Bollstahallen under lördagen. Det dansades ett zumbamaraton under flera timmar med deltagare från hela Ådalen.

Zumba är en relativt ny motionsform som är baserad på dans. Den skapades på 1990-talet av en ren slump av colombianen Beto Perez, och byggde från början på latinamerikanska rytmer, som salsa och samba. Numera har zumba utvecklats till att omfatta all slags musik. Jessica Wreder från Sollefteå som var en av ledarna på lördagen är till exempel mycket förtjust i Bollywood, och det fanns stunder som det var lätt att tro att hela dansgruppen skulle brista ut i sång på hindi.

– Zumba är en träningsform som bygger på glädje. Alla kan vara med, jag har haft grupper där den yngsta var 12 och den äldsta 87, säger Jessica Wreder.

Maraton innebar långa danspass, där alla kunde vara med så mycket de ville, och givetvis i sin egen takt. Det finns hela tiden en ledare som anger stegen, men alla dansar egentligen precis som de vill.
– Ingen gör fel, säger Jessica.

Sedan var det rast då det bjöds på fika, gemenskapen är viktig i zumba. Efter det var det salsauppvisning, innan det var dags igen för ett långt härligt danspass.

Men var var killarna? Så gott som alla deltagare var kvinnor. Valeria DaSilva, också hon ledare från Sollefteå, tror att det beror på att killar är så blyga.
– Men skriv inte det, för då vågar de aldrig komma, säger Valeria skrattande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar