Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 9 september 2011

Splittrad skoldebatt i Skog


Skoldebattens vågor går fortsatt höga i Kramfors. Igår kväll var det dags för ett nytt möte på Höga kustenskolan i Skog. Också denna gång kom det en stor publik. Diskussionen kom allt mer att präglas av partipolitik, vilket inte mottogs positivt av alla.

Mötet inleddes av Björn-Erik Sundström, vice ordförande i arrangerande Skog företagarintresseförening. Han påpekade att frågan handlar inte enbart om skolan utan är viktig för hela samhället.

Därefter gjorde Doris Jonsson, lärare på Höga kustenskolan, en presentation. Den visade resultaten och en framtida prognos för skolorna i Höga Kustenområdet. Doris pekade på den forskning som visar att småskolor inte nödvändigtvis är sämre än stora, bland annat tack vare just den närhet och småskalighet som möjliggör en tryggare miljö och en mer individorienterad undervisning.
Hon betonade också hur viktigt det är med fungerande skolor för hela kommunens tillväxt och utveckling.
Doris Jonsson kritiserade det föreliggande tjänstemannaförslaget, framför allt för dess bristande beräkning av kostnader för nedläggning av skolor. Hon ifrågasatte också behovet av byggande av en ny skola på Skarpåker.
Flera av hennes synpunkter återkom sedan i flera inlägg under den avslutande frågestunden och debatten.

BKU-nämndens ordförande Gudrun Sjödin (S) var noga med att betona att inget politiskt beslut hade fattats ännu. Inte heller hennes parti, som ju tillsamman med V och MP har majoritet i kommunen, hade tagit ställning.
- Vi har fortsatta diskussioner, och de är både heta och spretiga, sa hon.

Emellertid ansåg hon att det var viktigt att processen inte avbröts, och hamnade i en ordväxling med Inga-Britt Andersson (C), som hänvisade till ett förslag från oppositionen, där man vill göra ett ”omtag”, och de två politikerna var inte överens om förslagets innebörd.

Ett parti som tydligen har kommit till skott är Miljöpartiet. Man vill dock inte lägga fram sitt förslag i samband med mötet i kväll.
- Vi har svårt med offentliga möten som kidnappas av politiker, sa Rolf Andersson (MP).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar