Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 26 september 2011

Felräknat och felsatsat i höstbudgeten


Regeringens höstbudget får skarp kritik från både höger och vänster. Inte helt oväntat är det arbetarrörelsens företrädare som är mest kritiska. Lars Ernsäter är LO-ekonom:
– Våra beräkningar, Konjunkturinstitutets och regeringens egna visar att det finns mycket mer pengar att röra sig med, kanske dubbelt som mycket som i Borgs budget, säger han till Flamman.
Det kommer att skapa stora överskott på flera års sikt, som LO befarar kommer att användas till nya skattesänkningar. Istället anser LO-ekonomerna att kraftfulla ekonomiska åtgärder måste sättas in så tidigt som möjligt för att möta avmattningen i ekonomin, och att underlätta en återhämtning.

Regeringens insatser är antingen alldeles för små och kortsiktiga, eller totalt ineffektiva.
– Det är anmärkningsvärt att närmare en tredjedel av budgeten går till sänkning av restaurangmomsen, säger Ernsäter.
– Det skapar inga jobb, det säger alla nu, till och med regeringen.
Med regeringens ekonomiska politik kommer arbetslösheten helt säkert att stanna kvar på mycket hög nivå.

De satsningar som LO föreslår är investeringar i vägar och järnvägar, framför allt det sistnämnda. Man vill också satsa på byggande och renovering av offentliga lokaler som skolor. Bostadsbyggande är en annan viktig satsning som ligger LO varmt om hjärtat. Sist men inte minst vill LO satsa på utbildning i vid bemärkelse, dels direkta arbetsmarknadspolitiska åtgärder som höjer kompetensen och underlättar för arbetslösa att komma ut på arbetsmarkanden, men också det livslånga lärandet.
LO-Tidningens politiske redaktör Martin Klepke har kallat budgeten för ”dumdristig återhållsamhet”.
– Det är mitt i prick, säger Lars Ernsäter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar