Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 26 september 2011

Seger för S trots sämsta valresultat någonsin


Samtidigt som de danska socialdemokraterna gör sitt sämsta valresultat någonsin vinner de regeringsmakten. Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks första kvinnliga statsminister tack vare framgångar för vänsterkoalitionen Enhedslisten och det socialliberala Radikale Venstre. Sverige är därmed Nordens enda land med en borgerlig regering.
De danska socialdemokraternas tillbakagång är en del i en allmäneuropeisk utveckling, säger statsvetaren Ulf Bjereld till Flamman. Industriarbetarklassen förlorar relativt i betydelse, och klassröstningen minskar, vilket missgynnar vänstern. Bjereld tror inte att S kan nå tillbaka till den nivå man hade förr inom överskådlig framtid. Samtidigt medför den tilltagande individualiseringen i samhället att det blir fler partier.
– Och då kan det räcka med 25-30 procent för att bli största parti, säger Ulf Bjereld.
Det danska valresultatet kan bli en viktig inspiration för S och V i Sverige. Dessutom riskerar den svenska borgerligheten att bli offer för samma mekanismer som sina danska kollegor. Den borgerliga regeringen i Danmark satt i tio år, vilket är en ovanligt lång tid, för många väljare framstod den som trött och visionslös. Liknande tendenser börjar göra sig gällande i Sverige.
– Man brukar säga att en sittande regering förlorar två och en halv procent per val, säger Bjereld.
Men framför allt tror han att Håkan Juholt är på väg att vinna tillbaka många av socialdemokratins kärnväljare.

Början på Dfp:s nedgång

En viktig konsekvens av det danska valet är det främlingsfientliga Dansk folkepartis tillbakagång. Partiet förlorar därmed sin unika ställning i dansk politik. Ulf Bjereld är övertygad om att det är bara början på Dfp:s nedgång. Det i sin tur innebär att hela debatten kring invandringen kommer att avdramatiseras och bli mer sansad.
Det kommer troligen också att påverka debatten i Sverige, och kan betyda ett stopp för Sverigedemokraternas framgångar.
– Det finns ingen våg av främlingsfientlighet att rida på, säger Ulf.
I bakgrunden finns också händelser på Utöya.
Valets stora segrare var vänsteralliansen Enhedslisten som tredubblade antalet mandat. Socialistisk folkeparti är fortfarande det största av de två, men backade avsevärt. Ulf Bjereld tror att den främsta anledningen till Enhedslistens framgångar är partiets förmåga att skapa ett trovärdigt grönt vänsteralternativ, och få med sig många gröna väljare, framför allt i storstäderna.

Svåra regeringsförhandlingar

Valets andra segrare är Radikale venstre. Partiet är socialliberalt, betonar jämlikhet, verkar för ökat bistånd och öppnare gränser, men är trots det närmast nyliberalt i ekonomiska frågor. Regeringsförhandlingar kan därför bli svåra och utdragna, och regeringsunderlaget skört och osäkert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar