Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 30 september 2011

Kulturtorget vecka 39


1. Kyrkornas rum - ofta stora och vackra - är ganska outnyttjade resurser för konstutställningar. Borde inte fler göra som Missionskyrkan i Härnösand? På lördag är det vernissage på kyrkans årliga Kulturvecka.

Vad kyrkorna ska göra med sina rum är inte min sak att avgöra, det får de bestämma själva. Men rent generellt är det positivt att konsten söker sig till nya platser, till spännande och oväntade rum. Och det gäller all kultur.

2. På lördag inviger Smålands landshövding ett stort konstverk i Gnosjö av Nordingråkonstnären Kethy Sundlöf Bjesse. Vad betyder det för vårt kulturliv att "våra" konstnärer har framgångar utanför vårt område?

Det är jättebra med positiv uppmärksamhet som associeras till Ångermanland, det kan aldrig bli för mycket av. Förhoppningsvis stimulerar det andra härifrån att söka sig ut, och inte minst att konstnärer från när och fjärran lockas hit. Viktigt också för oss kulturarbetare (kör hårt Kethy!), jag väntar fortfarande på en inbjudan till Galapagosöarna.

3. Nobelpriset i litteratur offentliggörs en torsdag och klockan 10.00 måndagen den aktuella veckan meddelar Svenska Akademien datum. Är det inte lite konstigt att det inte finns ett årligt fast datum?

Det är inte lite konstigt, det är mycket konstigt, men är förmodligen en del av mystiken kring priset, som höjer dess prestige och värde. Det är nog ganska medvetet från Akademiens sida. Och det viktiga är trots allt inte alla turerna kring priset, utan att det blir en värdig pristagare. Philip Roth?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar