Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 16 september 2011

Kulturtorget vecka 37


1. Vad skulle en "vår tids stora roman" kunna handla om?

En skoningslös uppgörelse med en död far? Mottagandet av den senaste romanen? (Som givetvis handlar om den skoningslösa uppgörelsen.) Jag tror att de stora frågorna får hittas i de små romanerna.

2. Bo R Holmbergs 49:e bok - Bortom saknaden, en roman mot bakgrund av Sandökravallerna 1907 - har kommit ut den här veckan. Hur kan en sådan osannolik flit, kanske landets största idag inom skönlitteraturen, förklaras?

Så vitt jag vet arbetar han mycket snabbt. Det är kanske vad det handlar om först och främst - disciplin och fantasi i förening. Och en klar vision av vad man vill med sitt skrivande. Det är bara att gratulera Bosse, men är samtidigt lite, lite avundsjuk.

3. Är författare sympatiska besvaras med "dessvärre sällan" i nya boken "Vad är litteratur". Vilken kulturutövare tror du är den mest sympatiska?

Svår fråga, men rent spontant skulle jag vilja säga: kulturskribent med författarambitioner, i sina bästa år, runt 55, från en mindre stad i Norrland, kanske Kramfors, eller lite utanför, utländsk påbrå, möjligen polskt, eller polsk-judiskt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar