Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 15 september 2011

Nätverksträff för jämställd tillväxt


Samhället erbjuder en mängd olika former av företagsstöd, men bara en liten del kommer kvinnliga företagare till del. Winnet Västernorrland försöker ta reda på varför det är så, och vad som kan göras åt det, genom att ordna träffar i hela länet. Igår kväll kom turen till Kramfors, där ett nätverksmöte med inbjudna kvinnliga företagare hölls i Företagens Hus.

Winnet är ett regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt. Man arbetar för fler företag som drivs av kvinnor, och för fler kvinnor på ledande nivåer inom företagen. Ett viktigt led i det arbetet är att informera om de olika former av offentligt stöd som samhället erbjuder. Enkelt uttryckt kan man säga att det finns bidrag, lån och riskkapital att söka. Representanter för respektive stödform höll en kort presentation av de möjligheter som finns.

Johan Åkesson och Lars Innerstedt från Länsstyrelsen berättade om de huvudsakliga bidragsformerna som kan beviljas. Under 2010 gick tolv procent av antalet stöd till kvinnor, en siffra som har varit konstant de senaste tre åren.
- Tyvärr får vi ofta höra från kvinnor att ”man ska inte ta i så mycket”, säger Johan Åkesson.

Sonja Granberg Olofsson från ALMI redogjorde för den finansiering och rådgivning som företaget erbjuder.
Omkring en tredjedel av ALMI:s lån går till kvinnliga företagare, och det ökar, vilket Sonja Granberg Olofsson tror beror på att allt fler lån beviljas till handelsföretag, medan det tidigare var mest till tillverkningsindustrin.

Saminvest, som är ett dotterbolag till ALMI, erbjuder inte lån utan rikskapital genom att förvärva aktier i de företag man tror på. Man är medfinansiär i 35 bolag, och tre av dem har kvinnor som huvudägare.
- Och med det är vi otroligt nog bäst i Sverige, säger Saminvests vd Eva Nordlander.

Efter en fikapaus följde ett livligt samtal om vilka problem kvinnorna har stött på då de sökt stöd, eller varför de inte ens har sökt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar