Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 31 maj 2011

Skolornas framtid diskuterades i Ullånger


Skolfrågan i Kramfors fortsätter att engagera. Det var fullsatt igår kväll på Centrumhuset i Ullånger när studieförbundet Vuxenskolan hade kallat till möte för att diskutera nedläggningshotet.
- Det viktiga för oss är att skapa möjligheter till opinionsbildning, tack vare vår medverkan blir det inte partipolitik av frågan, sa Anders Ekblom från Vuxenskolan.

Också inledningsvis sa flera talare att man inte ville ha någon ”pajkastning”. Alla är medvetna om problemen med den vikande befolkningsutvecklingen, och att något måste göras.

Kvällens moderator, eller ordningsman som han själv föredrog att kalla sig, Clyde Lindström, underströk att mötets syfte var att klargöra frågorna, och utifrån det komma fram till klara och koncisa, välunderbyggda förslag.

Gunilla Nilsson Suikki, förvaltningschef på BKU-förvaltningen, och i praktiken kommunens skolchef, presenterade tjänstemannaförslaget, som hon själv bär största ansvaret för. Hon poängterade att hennes uppdrag var att frigöra pengar, inte att spara. Dessa pengar skulle användas till fler vuxna i skolan.

Enligt Gunilla Nilsson Suikkis redogörelse har skolorna i Kramfors ungefär samma kostnadsläge som riket i övrigt, utom när det gäller lokalkostnader. Dessa ligger skyhögt över genomsnittet i landet.

Förvaltningschef svarade enbart på frågor som klargjorde eventuella oklarheter i förslaget, däremot gavs det inget utrymme för debatt.

- Den diskussionen får politikerna ta, sa Gunilla Nilsson Suikki.

Birger Jonsson, en känd Höga Kustenprofil och tidigare rektor för Nordviksskolan, höll ett reflekterande och smått filosofiskt föredrag över temat ”Stad och land – alla behövs”. Hans stora poäng var att utvecklingen aldrig är linjär, utan snarare en vågrörelse, och att befolkningssiffrorna kommer att vända någon gång.

- Då är det viktigt att vi är beredda, och inte har sparat oss sönder och samman.

Efter en fikapaus ägnade man sig åt grupparbete, där konkreta förslag skulle tas fram, som sedan skulle sammanställas och överlämnas till ansvariga politiker.
Mötet i Ullånger var det första i en serie på tre, imorgon håller man till i Nora, och den 7 juni i Bollstabruk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar