Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 4 maj 2011

Onödigt laotiskt mumbo-jumbo


Engelsmannen Colin Cotterill roade sina läsare med hejdlöst komiska skrönor från ett Laos efter kommunisternas maktövertagande i romanen ”Den motvillige kommunisten”. Nu kommer det en efterföljare ”Trettiotre tänder” (övers: Helena Prytz, Bra böcker).

Vi är fortfarande i ett tämligen kaotiskt Laos, där det råder brist på det mesta, utom möjligen rigida och uppblåsta partipampar. Och det är samme blide läkare doktor Siri som är huvudperson, flankerad av sina trogna medarbetare och pålitliga vänner från den tidigare romanen.

Än en gång ställs han inför ett komplicerat kriminalfall, som han givetvis löser till slut, tacka vare sitt mod, sin intelligens, förslagenhet och sociala förmåga.
Cotterill är som bäst när han genom doktor Siris stilla humor gisslar inkompetens, byråkrati, och doktrinär stupiditet. Han är inte heller främmande för att slå åt alla håll. Det blir till exempel ganska dråpligt med en amerikansk delegation som letar i Laos efter stupade soldater som officiellt aldrig har varit i Laos.

Tyvärr tycks inte författaren lita fullt ut på sitt ämne, och han kryddar berättelsen med tämligen långsökta och fullständigt onödiga historier om andar och magiska krafter. Det som var ett diskret och välanpassat litet inslag i den förra romanen tar nu över helt och hållet, och dessvärre inte till bokens fördel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar