Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 14 maj 2011

Kulturtorget vecka 19


1. Postkodlotteriet vill donera 100 miljoner kronor till kulturen. Vad ser ni för svårigheter med det? Eller finns inga svårigheter, bara att tacka och ta emot?

Det är bara att tacka och ta emot. Men visst är det märkligt att pengarna inte kan ges direkt utan allt detta dobbleri, som dessutom göder några direktörer på köpet.

2. Det är 80 år sedan Ådalen 31 i morgon. Birger Normans bok, Bo Widerbergs film, Lenny Clarhälls monument och musikalen En vacker dag. Men det finns ingen roman? Är det inte märkligt, med ett så givet romanämne?

De som var med och deras närmaste var förmodligen människor som inte hade ordet i sin makt. Våra intellektuella därmed har fullt upp med att ägna sig åt universella och substantiella ämnen som sin egen skilsmässa, eller den existentiella a prioriattityden till konflikten mellan sken och verklighet i den konstnärliga framställningen (deras egen).
Men men, jag/vi får se det som en utmaning.

3. 13 maj 1940 höll Winston Churchill sitt berömda tal om ”blod, slit, tårar och svett”. Är retorik och tal en konstart på samma nivå som alla andra konstarter.

Retoriken är idag i mångt och mycket satt på undantag, men visst är den en konstart som alla andra. Och som inom alla andra konstarter finns det både hög och låg nivå. Churchill befinner sig på en hög nivå, och det finns de som befinner sig något (mycket) lägre.
Ingen nämnd, ingen glömd (får inte plats att räkna upp alla urtrista svenska politiker).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar