Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 2 maj 2011

S och V i Kramfors för jämlikhet – mot rasism


Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet höll möten på torget i Kramfors i ett kyligt väder. Röda fanor vajade överallt, och det hölls eldiga tal med udden riktad mot regeringens politik.

- Ett annat Sverige är möjligt, Christina Höj Larsen, riksdagskvinna från V.
- Vi vill ha ett samhälle där vi hjälps åt, sa Rainor Melander från Kramfors arbetarkommun.

Förstamajfirandet i Kramfors inleddes av Vänsterpartiet. Korta anförande varvades med musik av det lokala bandet ”Broder Tukt”. Huvudtalare var Christina Höj Larsen från Härnösand. Hon angrep utförsäkringarna, och talade mycket om den tilltagande främlingsfientligheten i Sverige. Partiets Kramforsordförande Thomas Lundberg talade mest om behovet av jämlikhet. Jon Björkman gjorde en historisk koppling mellan Ådalen 31, de nyligen inträffade upproren i arabvärlden och vikten av att stärka folkets makt över hela världen.

Socialdemokraterna tågade som vanligt från Folkets Park med Ådalens Blåsorkester och Ytterlännes Paradorkester i spetsen, tät följda av den mäktiga fanborgen. ”Internationalen” och ”Arbetets söner” spelades. Huvudparollen var ”Jämlikhet och utveckling”.

Inledningsanförandet hölls av arbetarkommunens ordförande Thomas Näsholm. Därefter höll Rainor Melander tal. Han talade om solidaritet och demokratisk socialism. Han angrep kraftfullt Sverigedemokraternas främlingsfientlighet och rasism. Dessutom ställde han krav på bättre trygghetssystem, en aktiv arbetsmarknadspolitik och större möjligheter till ett livslång lärande. Samtidigt sa han ett bestämt nej till kommersiella intressen i välfärden.

Peter Hedberg från SSU avslutade med ett tal vars huvudbudskap var att förnyelse inte innebär att vrida politiken åt höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar