Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 20 maj 2011

Kulturtorget vecka 20


1. Författaren Birgitta Trotzig gick bort och får en efterträdare i Svenska Akademien. Borde det vara en kvinna (12 av 18 ledamöter är män idag) Har ni något förslag rentav?

Kompetenta kvinnor är det ingen brist på, så det borde vara självklart. Varför inte Agneta Pleijel, en duktig författare och publicist, och dessutom en sann intellektuell med starka bildningsideal. Eller en översättare, och då borde Lena E. Heyman, som har översatt Bolaño, vara självskriven. Vi får se vad Svenska Gubbakademien kommer upp med.

2. Kammarmusikfestivalen i Härnösand har en exklusiv konsert för bara 30 personer på lördag kväll (Lotstugan) och domkyrkan har få platser under ombyggnationen. Är ”svårt att få plats” extra lockande?

Naturligtvis är det extra lockande, i likhet med allt exklusivt. Det ultimata musikevenemanget blir den hemliga konserten, att spela helt utan publik. Fatta vilken dragningskraft!

3. Nobelpristagaren Sigrid Undset föddes det här datumet. Nobelpristagaren Verner von Heidenstam dog det här datumet. Vilket är viktigast att hedra; ett födelsedatum eller ett dödsdatum?

Båda bör uppmärksammas. Rent spontant tycker jag förstås att födelsedagar ska hedras i första hand, då de är markerar en glädjefylld början, medan dödsdagar är mer för att stilla sörja. Men jag är fördomsfull nog att göra ett undantag för ärketönten Verner von, och tycker gott man kan i första hand hedra hans bortgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar