Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 16 maj 2011

80 år efter skotten i Ådalen i enighetens tecken


Många slöt upp för att högtidlighålla 80 års minnet av skotten i Ådalen. Trots regn och kylslaget väder kom det flera hundra till Lunde. Ett symboliskt demonstrationståg gick från Bilmuseet till monumentet vid Lunde Folkets hus. Där de blev det tal av både Metalls Stefan Löfvén och Vänsterpartiets Lars Ohly.

- Otroligt positivt att så många unga var med idag, tyckte Thomas Näsholm, ordförande i Kramfors Arbetarekommun.

I spetsen av demonstrationståget förde man en kopia av banderollen från 1931, ”För Marmaarbetarnas seger”. Efter ett kort välkomstanförande av Thomas Näsholm, tog Stefan Löfvén vid. Han är själv uppvuxen i Ådalen, och berättade om hur minnet av dessa händelser har påverkar hans politiska och fackliga bana. Löfvén påpekade att arbetare alltid har mött motstånd då de krävt sin rätt, även om lyckligtvis var bara denna enda gång som de bemöttes med kulor.

Han anknöt till dagens situation och ansåg at också idag går samhället mot större orättvisor och att även nu finns det starka krafter som vill försämra de arbetandes villkor. Han påminde dessutom att det i flera länder används våld mot fackliga aktivister.

Också Lars Ohly gjorde kopplingar mellan tragedin i Ådalen och dagens situation. Han kritiserade skarpt avskaffandet av den allmänna värnplikten – de som sköt 1931 var stamanställda, inte värnpliktiga, som misstroddes av militärledningen. Han var också kritisk till att militär åter kan användas i fredstid, något som förbjöds som ett resultat av händelserna i Ådalen 31.

- Konflikträtten är hotad och militär kan nu i Sverige faktiskt användas i inrikeskonflikt igen så därför är det viktigt att titta framåt men aldrig glömma, sa Lars Ohly.

Därefter blev det teater, det var skådespelare från Sollefteå amatörteater som framförde en scen ur Birger Normans pjäs om Ådalen 31 ”Sol, vad vill du mig?”. Den har tjänat som förlaga både åt Bo Widerbergs film ”Ådalen 31”, som för övrigt visades under hela tiden i Lunde Folkets hus, och för musikalen ”En vacker dag”.
Mera Birger Norman blev det när nestorn Martin Westerholm läste ur poesisviten ”Dikter i Lunde”.

För musiken stod kompositören från Frånö Ralph Nordlander, ackompanjerad av Thord Genborg.

Senare blev det kransnedläggning på de stupades grav på Gudmundrå kyrkogård. Löfvén och Ohly la ner en krans tillsammans, följda av partiorganisationer, fackföreningar och privatpersoner.

Dagen avslutades med invigning av utställningen ”Vision 2031” i Kramfors konsthall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar