Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 3 juli 2010

Konstfilm "Made in Västernorrland"


Murberget satsar i år stort på samtidskonst med fokus på Västernorrland.

- Vi kallar det för ”närproducerat”, säger Maria Sundström, konstintendent.

- Det är ett begrepp som numera innebär en kvalitetsstämpel.

Konstutställningar har en lång tradition på Murberget, och Maria Sundström tycker att just modern konst där blir något extra speciellt.

- Framtiden och det förflutna förenas till en harmonisk helhet, säger hon.

Fokus på Västernorrland innebär olika grad av anknytning till länet, det behöver inte nödvändigtvis vara vare sig personer som stammar härifrån eller ens bor här.
Denna västernorrländska tolerans märks tydligt i utställningen ”Made in Västernorrland”, som visas sedan midsommaraftonen i Rådhuset på Friluftsmuseet. Det är fem lokalproducerade konstfilmer som visas nonstop. Av konstnärerna bor Lisa W Carlson och Maria Lagerborg i länet, Härnösand respektive Sundsvall, Det gör också Jan K Persson, men han har sina rötter i Västerbotten, medan Matti Kallionen härstammar från Härnösand men finns numera i Stockholm. Just nu bidrar han för övrigt med en installation i den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai.

Logiiraz Ganbat kommer från Mongoliet, men har för några år sedan lett här i Västernorrland en mycket uppskattad kurs i traditionell masktillverkning.
Filmerna är olika långa, den kortaste är blott 1,10 minuter, den längsta 14,20. En viss skillnad.

Vad är då konstfilm? Frågan är inte helt lätt at besvara, det finns inga klara definitioner, inte heller skarpa avgränsningar mot spel- eller dokumentärfilm. Rent allmänt kan man säga att konstfilm inte vill i första hand berätta en sammanhängande historia, betoningen ligger på det bildmässiga, och ingen av de fem filmerna på utställningen hade till exempel någon berättarröst.

Filmerna är sinsemellan mycket olika. Lisa W Carlson blandar olika tekniker på ett fruktbart sätt, inte minst var jag förtjust i hennes animationer.

Matti Kallionen undersöker relationen människan/teknik, människa/maskin, och – antar jag – människa/människa. Det blir bitvis ganska otäckt.

Favoriten var nog ändå Jan K Perssons ”En kvinna”, en stillsam studie av identiteter mot en bakgrund av en hänförande fjällmiljö till subtil barock kammarmusik.

”Made in Västernorrland” är en spännande och innovativ utställning. Den pågår till den 8 augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar