Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 31 juli 2010

Avslöjande läckor om kriget i Afghanistan


Mer än 90 000 sidor av hemliga militära dokument om kriget i Afghanistan har lagts ut på internetsidan Wikileaks. Det är en gigantisk underrättelseläcka, som är närmast att likna vid en störtflod, och den har väckt stor ilska i både militära och politiska kretsar i USA. Anklagelser om att amerikanska soldaters liv har utsatts för fara har framförts med stor emfas, och personerna bakom Wikileaks har hotats med åtal.

Bland det allvarligaste som dokumenten avslöjar är uppgifter om civila som har dödats utan att det har rapporterats, den pakistanska underrättelsetjänstens nära samarbete med talibanerna, och specialstyrkan Task Force 373:s framfart.

Utrikesminister Carl Bildt har kallat dokumenten ”påfallande ointressanta”.

Sant är att Afghanistans kritiker länge har framfört de uppgifter som nu bekräftas av dokumenten. Sant är också att krigets apologeter har förnekat och/eller ifrågasatt dessa fakta. Det är tydligt att stora delar av motiveringen av USA:s och dess allierades insats i Afghanistan bygger på lögner (vilket skulle förklara varför skälen ständigt tycks skifta).

Wikileaks avslöjanden är ett svårt avbräck i PR-kriget om Afghanistan.
En del av de fakta som har framkommit i dokumenten är förmodligen svåra att svälja för många amerikanska skattebetalare, inte minst det faktum att Pakistans underrättelsetjänst som sponsras med astronomiska summor från USA samarbetar intimt med de afghanska talibanerna.

Att TF 373 uppenbarligen bryter mot folkrätten och Genèvekonventionen skulle antagligen de flesta enligt ”krig mot terror-logiken” kunna ha överseende med, om det inte vore för att den tydligen inte drar sig för att mörda civila som ”råkar” komma i vägen.

Påfallande intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar