Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 22 juli 2010

Ingen dans på rosor


America Vera-Zavalas senaste pjäs *Vita pumps* hade premiär i lördags på Ådala friluftsteater i Norrsundet, utanför Gävle.

- Vi oroade oss hela dagen för regnet, och ungefär en halvtimme efter att pjäsen var slut började det ösregna, berättar America.

- Det var nästan magiskt, vi hade många gudar med oss den kvällen, säger hon.

Också i övrigt blev premiären en stor succé. Det var så gott som fullsatt, och publikens mottagande av pjäsen var mycket positivt.

*Vita pumps* är en fristående fortsättning på två tidigare pjäser av America Vera-Zavala från Norrsundet. Den första var *Jävla finnar* som handlade om nedläggning av bruket i Norrsundet. Den andra hette *Fabrikens barn* och skildrar arbetslösheten genom barnens ögon.

*Vita pumps* är en samtida pjäs om Norrsundet idag.

- Det handlar fortfarande om fenomen som arbetslöshet, pensionering, om att inte behövas, men nu ville jag också visa hur ett yttre förtryck blir till ett inre. Och hur de två samspelar, säger America.

En viktig roll i pjäsen har dansen, därav titeln. America hade upptäckt att det i Norrsundet, liksom på många andra bruksorter runt om i Sverige, har funnits en stark danstradition. Dansbanan var en central plats i bruksorten, med stor social betydelse. Hit kom band också långväga ifrån, och dansbanan var en viktig samlingsplats, som blandade erotik, politik och kultur.

Än idag finns det många coverband i trakterna, och dansminnen spelar en stor roll i den lokala kollektiva historien.

Pjäsen kommer att spelas på Ådala friluftsteater i två veckor, juli månad ut.

America Vera-Zavala ska till hösten arbeta med ett nytt teaterprojekt i Malmö som har titeln *Tango och tortyr*.

- Också här står dansminnen i förgrunden, säger America. Och nej, bara för att det är ”tango” i titeln så handlar det inte enbart om Argentina, utan om Latinamerika i stort.

Dessutom ska America fortsätta att arbeta med Botkyrka Communityteater, Riksteatern och Folkteatern i Göteborg.

- Lars Norén, som nu är chef på Folkan, är den som drog in mig i teaterns värld, avslutar America.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar