Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 5 juli 2010

Traditionell Hammars marknad i högsommarvärme


Sockervadd, grillkorv och ponnyridning är ett beprövat koncept för en marknadsdag. Lägg därtill ett härligt väder med högsommarvärme, och Hammars marknad i Nyland kunde inte annat än att bli en stor succé.

Det var den 39:e upplagan av Hammars marknad. Kuriöst nog det 40:e året, 1974 fick man lov att ställa in då det fanns ingen väg fram till marknadsplatsen på grund av flygplatsbygget i Gistgården.

– Det spöregnade hela veckan, och jag minns hur vi gladde oss åt det, berättar Birger Söderström från arrangerande Lions.

I år fick man istället glädja sig åt det fina vädret. Folktillströmningen var god, även om Sven-Oscar Lundgren, årets president i Nylands Lions trodde inte att man passerade förra årets rekord.

– Det är framför allt söndagen som är det stora problemet, säger han, men vi får hoppas att med det fina vädret kanske det vänder i år.

Nytt för i år var att huset där loppmarknaden håller till hade renoverats, det är både fräschare och större. För övrigt kör man i stort sett samma koncept som tidigare år. Arrangörerna säger att de är själva ganska traditionella, och har svårt att ändra så mycket. Dessutom tror man att besökarna uppskattar ett upplägg som de kan känna igen år efter år. Sist men inte minst handlar det om pengar. Artister som drar mycket folk, stora namn, kostar helt enkelt för mycket.

I år har Hammars marknad haft fler utställare än vanligt. Dessutom trodde Birger Söderström att många av besökarna handlade mer än vanligt, en uppfattning som tyvärr inte bekräftades av de knallar Tidningen talade med.

– Vi har arbetat med det här sedan i höstas, säger Sven-Oscar Lundgren, och vi har haft fantastiskt roligt. Och det viktigaste är trots allt alla pengar som vi drar in till cancerforskningen i Umeå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar