Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 28 januari 2010

Med sången som vapen


MUSIK

Bella Ciao


Legendariska proggruppen Bella Ciao återuppstår genom att ge ut en cd-skiva med 22 av sina bästa sånger från åren 1976-1981. Enligt Carlo Barsotti, en av gruppens initiativtagare, har man talat om en samlingsskiva i cd-format i flera år.

– Vi mötte så många unga människor som hade blivit bekanta med vår musik genom sina föräldrar, men som inte gärna lyssnade på LP-skivor, de kanske inte ens hade utrustning för det, och då insåg vi att det var dags att spela in en cd-skiva.

Musiken har hämtats från tre olika föreställningar och sångprogram: Om åtta timmar, När dagen randas och Från 1945 till evigheten. Det är en blandning av kärlekssånger, politiska visor, arbetssånger och folkvisor. Allt med rötter i den rika italienska folksångtraditionen. Där var det vanligt att man tog gamla sånger, ibland så långt tillbaka som från 1600-talet, och satte en ny text till. Den legendariska kampsången Bandiera rossa till exempel är från början en kärleksvisa.

Anledningen till Bella Ciaos fortsatt ständiga popularitet tror Carlo ligger i musiken historiska förankring, samtidigt som den är fortfarande högst aktuell.

– Det är samma förtryck nu som då.

Med på skivan är samtliga som var medlemmar genom åren: Anna och Carlo Barsotti, Björn Granath, Karin Biribakken, Fred Lane, Niklas Hellberg, Lena Ekman, Jan Hammarlund, Carin Ödqvist, Bibi Nordin och Figge Holmberg.

Omslaget till skivan har gjorts av Jacopo Fo, son till ingen mindre än Nobelpristagaren i litteratur dramatikern Dario Fo.

Skivsläppet sker torsdagen den 4 februari klockan 17.30 i restaurangen på ABF-huset i Stockholm. Mat, dryck, och levande musik utlovas.

Publicerat i Flamman 2010-4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar