Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 21 januari 2010

Först kommer käket, sedan moralen


Såg The box på bio. En riktigt usel film. Men också usla filmer kan ha något väsentligt att förmedla.
Det handlar om att vissa människor får ett erbjudande om en låda (the box), en enkel sak i trä med en knapp. Om de trycker på knappen får de en miljon dollar i kontanter, skattefritt därtill. Haken är att samtidigt kommer någon person som de inte känner att dö. Alla som får erbjudandet befinner sig i en ekonomisk stressituation, det fattas pengar till en dyr operation, eller barnens skolavgifter.
Så de trycker på knappen, och det går förstås åt skogen.

Många tycker säkert att det vore bra med ett rejält tillskott i kassan, det vet alla som har fyllt i en tipskupong eller köpt en lott. Men att det ska ske till priset av en annan människas liv är nog främmande för de flesta. Det måste krävas extraordinära omständigheter, en extrem desperation, för att någon ska acceptera en sådan utmaning mot sitt samvete.
Människor ska aldrig behöva utsättas för sådana val.

Och plötsligt får den usla filmen, helt oavsiktligt, ett radikalt budskap. Med ett bra, fungerande välfärdssystem slipper vi lådan. Allmän och gratis sjukvård av god kvalitet, bra avgiftsfria skolor för alla, trygg pension, allt detta tillsammans skapar ett samhälle där vi slipper desperata val.
I en värld utan grundläggande trygghet blir människorna varandras fiender. Det är då moralen sätts ur spel.

Publicerat i Flamman 2010-3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar