Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 12 januari 2010

”Otäckt” engagerande revypremiär i Västansjö


Ovanmons samhällsförenings traditionella lokalrevy hade premiär på fredag kväll i Västansjö Folkets Hus. Det är nionde året i rad som man spelar. Årets revy har som vanligt mycket musik, och behandlar ämnen om aktualiteter från året som gått, lokalpolitiska bekymmer och annat smått och gott om livet i stort.

Lokalrevyer brukar ha premiär till nyår. I Västansjö kallar man sin revy för Trettondagsrevy, och premiären var några dagar efter trettonhelgen! Det blir lätt så i en liten bygd där alla arbetar ideellt. Men engagemanget går inte att ta miste på. Hela bygden är involverad, och i listan över skådespelare hittar man hela familjer. Också flera sommargäster och hemvändare är inblandade i verksamheten. Alla åldrar är representerade, och den yngsta deltagaren Rebecca Jeppson är blott sju månader.

- Det ska böjas i tid, säger Paul Gradin, orkestermedlem och en av de ursprungliga initiativtagarna till revyn, och skrattar.

Lilla Rebecca charmade publiken med sin omisskännliga skådespelartalang och säkra scennärvaro.

Som det brukar vara i amatörensamblar är talanger ojämnt fördelade. Men det som eventuellt brister i begåvning och scenvana kompenseras med råge av spelglädje och entusiasm. Alla bjuder verkligen på sig själva. Musiken är det mest professionella inslaget. Dekoren är enkel men smart uppbyggt. Mycket arbete har lagts ner på scendräkterna.

Västansjörevyn heter egentligen O-revy, eftersom alla dess namn under åren har börjat på just bokstaven O. Årets namn är – O-täckt. Särskilt otäckt är det dock inte. Man spelar nummerrevy utan någon röd sammanbindande tråd. Man varvar sångnummer med sketcher. Revyn präglas av generositet med musik, och det som spelas är mest kända melodier i egna arrangemang.

Innehållet spänner över ett brett ämnesregister. Det är en del kiss-och bajshumor, sexskämt saknas inte heller förstås. Det skojas om hembränt och älgjakt, som sig bör i en lokalrevy. Mycket har lokalanknytning, självironin flödar om utflyttning, dåliga vägar och Bollstabruks förfall. Kommunalrådet hälsas välkommen, på ett lite speciellt sätt.

Man räds inte heller de stora frågorna. Sverigedemokraterna är tydligt inte populära i Västansjö. Årets snackis Anna Anka är flitigt förekommande, Christer Fuglesang visar sig vara en riktig språkekvilibrist, och ryktet om Michael Jacksons död anses i Västansjöbygden vara betydligt överdrivet. Med mera. Vasst och med glimten i ögat rakt genom.

Revyn Otäckt spelas på Västansjö Folkets Hus fredagar och lördagar fram till första helgen i februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar