Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 24 januari 2023

Spännande om en utstött från Söderns träskmarker

 



Där kräftorna sjunger
Delia Owens
Övers: Cecilia Berglund Barklem
Forum

Delia Owens roman ”Där kräftorna sjunger” har blivit en jättesuccé och sålt i mer än 15 miljoner exemplar. Genremässigt rör den sig mellan psykologiskt drama och kriminalhistoria.

Platsen för handlingen är den vidsträckta labyrinten av träsk och våtmarker längs med North Carolinas kust. En alldeles egen plats med en alldeles egen befolkning, ofta sedd över axeln av invånare i närbelägna samhällen.

Huvudpersonen är Kya, en ung flicka som tidigt överges av alla, sina syskon, sin mor och slutligen även sin alkoholiserade och våldsamme far. Hon lever isolerad, klarar sig själv, går inte i skolan, och lyckas undvika alla myndigheter.

Men tack vare vänskapen med Tate lär hon sig läsa och skaffar sig på egen hand en hygglig utbildning. Hon är dessutom en självlärd expert på våtmarkernas flora och fauna.

Hennes försök att bryta isoleringen och ensamheten slutar konsekvent i fiaskon, till en del på grund av hennes egen misstro mot andra människor.

Romanen utspelar sig på två tidsplan. Den ena är Kyas uppväxt, den andra är ett mordfall som inträffar utanför den närbelägna staden. De två tidslinjerna vävs så småningom skickligt samman, med en komplicerad mordutredning och en spännande rättegång.

Det är bra spänning, en riktig bladvändare. Språket är psykologiskt trovärdigt, stundtals poetiskt vackert, även om det ibland slår över i klyschor. Och slutet är tyvärr sötsliskigt romantiskt på värsta Hollywoodmanér.

Bra underhållning, med ett visst mått av civilisationskritik och ekologisk medvetenhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar