Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 12 januari 2023

Houellebecqs nya roman – en positiv överraskning

 



Förinta
Michel Houellebecq
Övers: Sara Gordan
Bonniers

Jag måste erkänna att jag har varit högst ambivalent mot Houellebecq författarskap, hans cynism, hans misantropi, hans misogyni. Samtidigt är han sällsynt vass i sin kritik av samhället, det politiska spelet, av en genomkommersialiserad, förflackad civilisation utan andliga värden, med en innehållslös individualism och utan naturliga sociala gemenskaper. Och så är han förstås en driven författare. Därför kom hans senast roman som en klar överraskning, och på det stora hela en positiv sådan.

Visst kan han fortfarande vara nog så cynisk, inte minst när det gäller politikens värld, men vem kan klandra honom? Det är lätt att känna en fullständig avsky inför det politiska spelets tomhet, med dess lömska intriger, skamlösa hållningslöshet, där konkret innehåll har ersatts av manipulativ medieträning, och när det är omöjligt att kritisera motståndarens politik eftersom den är precis samma som ens egen!

Den närliggande framtid som Houellebecq skildrar är till synes ganska positiv, åtminstone med den politiska och ekonomiska elitens mått mätt. 

/../

Läs hela texten (ej betalvägg) i Opulens


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar