Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 6 oktober 2022

Från Star Wars till Bach – dags för fyra veckors musikfestival i Härnösand

 


En orgelfestival har inletts i Härnösand. Temat är ”Nordiskt och sydländskt i skön symbios”. Den kommer att pågå under hela oktober månad, med Domkyrkan som fast punkt, men också med en utflykt, en orgelsafari, till flera kyrkor runt om i Härnösandskommun. Förutom Domkyrkans egna organister kommer inbjudna gäster från hela landet att spela vid olika tillfällen.

Idén till festivalen föddes då ett nytt spelbord som förenade Domkyrkans båda orglar beställdes. Dessvärre blev det en kraftig försening på grund av pandemin, och när väl det nya spelbordet till slut fanns på plats förra året var det redan för sent att arrangera en festival. I stället fick den uppskjutas fram till nu.

Under inledningskonserten i söndags, med rubriken ”Orgeln, solitär i samspel”, talade domkyrkoorganisten Lars G Fredriksson sig varm för det nya spelbordet som ger möjlighet att från ett och samma ställe spela på antingen kororgel eller läktarorgeln, eller naturligtvis båda samtidigt, vilket ”vidgat fantasin förutsättningar för nya klangliga metamorfoser och inspirerande spelglädje”.

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar