Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 21 oktober 2022

En moraldomstol för rättvisa och försoning?

 



När andra världskriget är över, Hitlertyskland besegrat och nazismens alla brott ligger i öppen dager finns det ett starkt behov av att skipa rättvisa för de gångna årens fasor. Det gäller i allra högsta grad i Polen, det land som har drabbats hårdast, närmare sex miljoner polska medborgare har dödats, det är nästan var femte person, de materiella skadorna är fruktansvärda, landets huvudstad Warszawa ligger helt i ruiner. Behovet av rättvisa är inte minst mycket stark bland de polska judarna, en minoritet som har blivit nästan helt utplånad, 90 procent är borta, mördade av nazisterna, av en befolkning på tre och en halv miljon 1939 återstår vid krigsslutet inte fler än omkring 350 000 människor, den övervägande majoriteten hade överlevt i Sovjet.

Viljan att skipa rättvisa gick inte oväntat hand i hand med en stark hämndkänsla, många ville helt enkelt, och fullt förståeligt, ge igen, och det fanns en hel del att hämnas för.

Dessutom kom många politiska och ideologiska överväganden in i bilden. Det gällde inte minst i Polen, där en ny politisk kraft, kommunisterna som med sovjetiskt stöd höll på att etablera en ny ordning i landet. Ett nytt samhälle krävde att man gjorde upp räkningen med det gamla. Att jaga rätt på krigsförbrytare, ställa dem inför rätta och utdöma hårda straff var naturligtvis populärt bland befolkningen, och de nya makthavarna som saknade folkligt stöd behövde populära åtgärder.

/../

Läs hela texten (ingen betalvägg) i Dixikon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar