Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 18 oktober 2022

Sällsynt men ofarligt

 




   "Jag frågade en bekant läkare om han kände till liknande fall.

   ”Absolut! Det är en missbildning som med en medicinsk fackterm kallas ’polydaktyli’. Det är från grekiska, och betyder många fingrar.” Doktor Wasserman tyckte om att briljera med sin allmänbildning.

   ”Men är det farligt på något sätt?” frågade jag.

   ”Nej, varför tror du det?”

   ”Ni kallade själv det för ’missbildning’. Alltså något onormalt, avvikande, och då är det lätt att tro att det kan vara ett problem på något sätt.”

   ”En avvikelse är det förstås, rent statistiskt, man ska inte uppfatta det värderande utan snarare deskriptivt. Inte sällan uppträder fenomenet i kombination med andra sjukdomssyndrom, och då kan man säga att det är på sätt och vis är farligt. Men mest är det en estetisk fråga. Därför är det inte helt ovanligt nuförtiden att man väljer att opera bort den sjätte extra tån redan kort tid efter födseln.

   Tidigare kunde polydaktyli rent av framhållas som ett adelsmärke, något nobelt förbehållet ädlingar och kungligheter, på ungefär samma sätt som ’blått blod’, med den lilla skillnaden att ingen någonsin i världshistorien har sett blåfärgat blod, medan det däremot har funnits flera kända fall av polydaktyli. Åtminstone två polska kungar vet man hade sex tår.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar