Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 11 augusti 2021

Nordisk mästare i deckare - Tove Alsterdal prisas för "Rotvälta"




Författaren Tove Alsterdal tilldelas Årets Glasnyckel, det stora nordiska priset för årets bästa kriminalroman, för sin bok "Rotvälta". Romanens handling utspelar sig i Kramfors. Tove Alsterdal har sedan drygt 20 år tillbaka haft ett fritidsboende i Kungsgården utanför Nyland.

Ur motiveringen: " I ”Rotvälta” har Alsterdal skrivit en klassisk återvändardeckare. Med fin känsla för den ångermanländska glesbygdsmiljön, småsamhällena och människorna där, skildrar hon hur bilden av en människa kan cementeras genom en enda handling. Tragiskt, engagerande och infernaliskt välgjort."

Läs hela texten i Allehanda.se


Och lite ur min recension av "Rotvälta":



Rotvälta
Tove Alsterdal
Lind & Co

I snart 20 år har författaren Tove Alsterdal haft ett fritidshus i Kungsgården utanför Kramfors. Länge har hon  haft en ”längtan att skriva det här landskapet, i dess ljus och vemod”. Nu har denna längtan förverkligats i romanen ”Rotvälta”.

Det är en deckare som har den moderna spänningsromanens klassiska ingredienser: en hemvändande kvinnlig polis, ytterst kompetent men med lite trassligt privatliv, mörka hemligheter i det förflutna, heta polisspår som snabbt kallnar, en högst oväntad upplösning.

För mången läsare kan miljön te sig tämligen exotisk, för Ådalsborna är däremot igenkänningsfaktorn extremt hög. Tove Alsterdal lyckas skriva in vartenda hörn av Kramfors kommun utan att det känns långsökt eller malplacerat. Dessutom får man en hel del bakgrundshistoria med på köpet.

Sågverksepoken, Ådalen 31, Sandöbroraset, allt finns med, också nutid, Huvudpersonen är döpt efter Eira Söderberg, en serietecknare dyker upp på Sandslån, Tingshuset i Nyland, vars stillastående klockor i alla väderstreck visar rätt tid i alla fall fyra gånger om dagen, saknas inte heller.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar