Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 23 augusti 2021

Himmelskt ingripande i politiken




Ministern och ängeln
Ivan Klima
Övers: Karin Mossdal
Brombergs

 

Ett av de litterärt intressantare länderna i det nya utökade EU är Tjeckien, som har frambringat en hel generation av framstående författare med namn som Havel - sedermera landets president, Kundera, Kohout och Klima.


Av den sistnämnde har det översatts en rad böcker till svenska, där ”En kärlekssommar” och ”Domare på nåder” enligt min mening är de främsta, och efter närmare ett decenniums uppehåll återkommer han med en ny roman Ministern och ängeln (Brombergs, översättning Karin Mossdal) som utspelar sig i ett postkommunistiskt samhälle med parlamentarisk demokrati och marknadsekonomi, geografiskt beläget i ett obestämbart land.

Det är en mycket kritisk bild som Klima tecknar av det postkommunistiska samhället. Trots att demokratins alla yttre attribut finns där, sker det en omärklig förvandling till en "osynlig" diktatur, där en liten korrumperad och intrigerande klick bedriver en politik som endast berikar de själva.

Den enda ljusstrimman i mörkret är den revolterande ungdomen. Det är ingen tvekan om att dagens verklighet i de forna öststaterna lämnar mycket övrigt att önska. Men låt oss inte glömma att mycket av det som beskrivs i boken stämmer dessvärre också ganska bra in på läget i Sverige och många andra länder. Skillnaderna är inte alltid så stora som vi gärna vill tro.

Klima har skrivit en mycket vass satir i bästa tjeckiska humoristiska tradition, med Jaroslav Haseks tappre soldat Svejk som paradexempel. Det är underhållande och träffande, roligt och bitskt, dråpligt och sant. Trots att det är seriösa ämnen som avhandlas kan jag utlova mycket skratt, ofta intill tårar och magont.

För som alla sanna underhållare vet finns det inget så allvarligt som humor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar