Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 13 augusti 2021

Hatets trångsynta korridor leder till avskyvärda handlingar: "Det var det välutvecklade Tyskland som ställde till med ett av världshistoriens värsta folkmord"




Det klagas mycket på hat, inte minst i sociala medier. Svårt att inte instämma, många inlägg som läggs upp på facebook eller andra medier riktigt dryper av brinnande hatkänslor. Föremålen kan variera, det kan vara politiker, partier, grupperingar, folkslag av alla de slag, religioner, diverse samhällsfenomen. Med mera.

Och inte sällan åtföljs hat av hot. Ord är inte oskyldiga, de skapar känslor, stämningar, och ofta manar till handling. Hatisk handling. För de mest hatiska är ingen skillnad mellan ord och handling. De tror fult och fast att de bara utför det som bör utföras enligt "alla", det vill säga alla som tycker precis som de själva, vilket är i stort sett alla de känner.

Hat skapar inskränkta, trånga, bubblor, oöverstigliga barriärer mot andra, eftersom det bygger på fördomar och förutfattade meningar. De hatiska skyller konsekvent verkliga eller inbillade samhällsproblem på "de andra", och söker ständigt syndabockar, de främmande, de med fel åsikter, de som inte är som vi.

Gång på gång har det visat sig att hatet i ett samhällsklimat som gynnar radikal extremism kan leda till avskyvärda handlingar. Vi behöver inte söka långt borta, Breivik, Lasermannen, Peter Mangs, Rakhmat Akilov.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar