Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 8 januari 2012

Helt OK revy trots strömavbrott


Elfte upplagan av Orevyn hade premiär på Trettondedagen i Västansjö Folkets hus. Årets revy har namnet OK. Med nya unga förmågor i ensemblen och orkestern var det bäddat för succé. Tyvärr ställde ett elavbrott till med oväntade problem.

Det började så bra. Folkets hus var fullsatt. Inledningsnumret etablerade direkt en bra publikkontakt, och stämningen var på topp med en gång. Rollfigurerna som Algot, Margot, Kyrkoherden och Gullan som har varit med genom alla år var med nu också. Och naturligtvis några nya.

Sketcherna har i mångt och mycket en lokal anknytning, man driver gärna med olika problem och tillkortakommanden i närsamhället. Det handlar om tåg som fortfarande inte går, utflyttning, nedlagda bensinmackar, banker som vägrar ta emot kontanter, skolnedläggningsdebatten saknades förstås inte heller.
Annars avhandlas en hel del relationsproblem, och det blir ett och annat kiss-och-bajsskämt också. Ibland i en märklig kombination.

Det märks att ensemblen har blivit mycket proffsigare genom åren, både när det gäller textförfattandet och agerandet på scen. Men inte ens världens bästa skådespelare kan vara beredda att strömmen plötsligt försvinner och det blir helt mörkt. Och det var precis vad som hände i mitten av första akten.

Kanske berodde det på att det gick så bra på genrepet. Enligt teaterskrock är ett misslyckat genrep en garant för premiärsuccé, och tvärtom. Och enligt föreställningens regissör Christina Åström gick genrepet helt perfekt.
- Vi blev faktiskt lite oroliga, säger Christina.

Orevygänget fann sig dock förvånansvärt snabbt. Pannlampor, ficklampor och andra ljuskällor togs fort fram. Eventuella problem skapade av den dåliga sikten kompenserades av kvicka improvisationer och nya fyndiga repliker om mörker och liknande. Ett tag övervägde man att bryta föreställningen, men på publikens begäran fortsatte man ändå. Och helt plötsligt var strömmen tillbaka!

Föreställningen spelas på Västansjö Folkets hus fredagar och lördagar hela januari månad ut.

OK? Helt OK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar