Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 24 januari 2012

Veckan från hyllan 4-2012


Kommer ni ihåg låten ”Konserverad gröt? ”Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt!” Den skrevs under en oskyldig tid, då ingen ens i sina vildaste fantasier kunde föreställa sig vad som kunde säljas och hur. Numera behöver man ingen mördande reklam, med räcker med Internet, och konserverad gröt, det är blaha, blaha.

I vår nya sköna värld kan man köpa sig en egen skola på Blocket! En halv mille, och du är rektor. Att du ingenting vet om skolan spelar absolut ingen roll. I det här landet har skolor drivits av pedofiler, halvanalfabeter och samvetslösa girigbukar. Av någon outgrundlig anledning kallas för friskolereform, när det är varken fri eller reform, och inte är det mycket till skola heller.

Det är kanske därför som alla lärare nu måste ha legitimation. Fast det gick inte så bra det heller. Det är i praktiken ett bemanningsföretag som sköter godkännandet av ansökningarna om lärarlegitimation, och då blir det därefter. En lärare blev godkänd i fjorton (14) ämnen. Mellanstadielärare blev godkända att undervisa på högstadiet. En del lärare godkändes för ämnen som det helt saknar utbildning för. Och så vidare.

En möjlig orsak till att hela förfarandet lämnas över till bemanningsföretaget kan vara att de som arbetar på Skolverket är själva inte särskilt briljanta, om man säger så. En ansvarig chef där svarade att de anställda på bemanningsföretaget skulle fått ”något högre” lön, om e hade anställts direkt av Skolverket.

På bemanningsföretaget är lönen cirka 20 000, på Skolverket skulle de ha fått drygt 30 000. ”Något högre” blir alltså 50 procent. Något dåliga på matte, skulle man kunna säga.

Vad som händer i ett samhälle som styrs allt mer av kommersiella hänsyn beskrivs utmärkt av den franske författaren Michel Houellebecq´s senaste roman.

ROMAN
Michel Houellebecq
Kartan och landskapet
Övers: Cecilia Franklin
Bonniers, 2011

De flesta tycker nog att det inte står rätt till i världen. Det kan uttryckas på många olika sätt, och från flera olika synvinklar. Den skandalomsusade franske författaren Michel Houellebecq har en mycket vass blick för världens och människornas ofullkomlighet.

Hans senaste hjälte är en konstnär vid namn Jed Martin, inte utan begåvning, men ganska måttlig, precis som i allt annat. Men han ställer aldrig ut, umgås inte i kotterierna, säger inte mycket vid då sällsynta tillfällen då han träffar människor, vilket tillsammans skänker honom en aura av mysticism.

Av en slump blir han ”upptäckt”. Det är hans retuscherade fotografier av Michelinkartor som blir uppmärksammade. En förfalskad avbildning av verkligheten blir en jättesuccé. Fast framgången beror förstås mest på Michelins finansiella muskler och mediala inflytande. Och på en marknad där valfriheten är en chimär då alla potentiella köpare bevakar ängsligt varandra för att inte missa något ”fynd”, blir lätt en framgångsvåg till en veritabel tsunami.

I takt med att astronomiska belopp flyter in på kontot ökar hans ensamhet och oförmåga att känslomässigt knyta an till någon människa, vare sig hans döende far eller en möjlig kärlek till en underbar kvinna.

Efter genombrottet skapar Jed en serie realistiska målningar av ”vanliga” människor, men som av verkligheten förvandlas till totalt orealistiska avbildningar av människor som är högst ovanliga.

Romanen kulminerar i ett framtidsscenario, där alla har flyttat ut på landet, i Frankrike finns det inte längre vare sig någon industri eller ens tjänstesektor, utan landet lever, precis som resten av Västeuropa, på överklassturism från Kina, Indien och Ryssland.

Det är svidande civilisationskritik, och Houellebecq är kompromisslöst knivskarp. Han kryddar också med att driva med Internet, där det finns mycket information men ingen kunskap, genom att citera långa passager ur Wikipedia, vilket har lett till anklagelser om plagiat.

Han drar också in sitt eget förfall, ja till och med död, in i handlingen, men det känns mest som om han koketterade. Annars är det mest problematiska draget hos Houellebecq hans misantropi och cynism, mycket av civilisationskritiken drunknar där.

Men för en gångs skull lämnar han en möjlig positiv öppning. Och den som står för den är William Morris, den engelske författaren, konstnären och politikern som drömde om en vacker värld där människor förenade handens och tankens arbete.

När en cyniker som Houellebecq vågar släppa in lite ljus i mörkret finns det ännu hopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar