Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 22 januari 2012

Kulturtorget vecka 3


1. Raoul Wallenberg skulle ha fyllt 100 år i år (4 augusti). Vad lär vi oss framför allt av honom och hans exempel?

Vi har ingenting lärt vare sig av hans agerande eller av hans öde. Dagligen utvisas det flyktingar till länder där det pågår våldsamma krig. Svenska journalister ruttnar i fängelse i diktaturer därför att svensk diplomati är så tyst att ingen hör den. Men vad annat kan man vänta sig med en utrikesminister som misstänks för folkrättsbrott?

2. Varför är det viktigt att unga får se teater på skoltid? Apropå att Teater Västernorrlands ungdomspjäs "Skärp dig!" spelats för elever i Örnsköldsvik den här veckan.

Varför är det viktigt att unga människor lär sig någonting över huvudtaget? Det är en väsentlig del av bildningsprocessen att låta ungdomar ta del av nya erfarenheter som ger dem nya perspektiv och skärper deras blick för tillvarons mångfald och komplexitet. Teater är ett utmärkt sätt.

3. TV 4 startar en nyhetskanal (24 januari) som ska sända stora delar av dygnet. Mycket ska komma från BBC World News. Vårt behov av nyheter verkar omättligt?

Jag tror knappast att människor i allmänhet är för mycket informerade. Snarare tvärtom, många lider av total brist på kunskap om sin omvärld. Sedan kan man fråga sig om bästa sättet att råda bot på det är mer nyheter, det är nog lätt hänt att kvantitet ersätter kvalitet. Även om just BBC World håller en mycket hög klass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar