Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 30 augusti 2011

Från avveckling till utveckling – peptalk med kommunalråd från Smedjebacken


Skolfrågan i Kramfors har väckt ett starkt engagemang för bygdens framtid och utveckling. På måndag kväll hölls ett möte på Vallen i Nordingrå med kommunalrådet från Smedjebacken, en liten kommun med liknande problem som Kramfors, men där man har lyckats vända den negativa trenden.

Leif Nilsson är socialdemokratiskt kommunråd i lilla Smedjebacken i södra Dalarna med drygt 10 000 invånare. Han berättade medryckande och humoristiskt om vilka problem som kommunen stod inför när han påbörjade sin politikerbana 1993. Kommunens finanser hade ett galopperande underskott, närmare hälften av allmännyttans bostäder behövde rivas, befolkningen minskade med omkring 250 personer per år. Det vilade en dyster stämning av hopplöshet över kommunen. Mycket av problemen ansågs ligga i småbyarna runt om.

Då bestämde man sig att göra precis tvärtom än vad alla experter och konsulter förespråkade. Utveckla istället för att avveckla, att satsa på småbyarna istället för centrum, att behålla också de mindre skolorna.

– I Smedjebacken har vi konsultförbud, sa Leif Nilsson till publikens jubel.

Grundpelare i den nya politiken blev en ekonomi i balans, man lånar inga pengar, utan använder kassaflödet, och kommunen har nu ett överskott. Vidare en ny mediestrategi som bygger på total öppenhet. Och kanske det viktigaste av allt – dialog. Man har skapat kanaler för att lyssna på befolkningen och engagera så många som möjligt.

– Politiker är till för att göra bra saker för medborgarna, sa Nilsson, och fick kvällens varmaste applåd.

Man har behållit alla byskolor, också den minsta med 45 elever, och byggt ut dem. Leif Nilsson underkänner alla påstående om att små skolor skulle vara dyrare eller ge sämre resultat. Han pekar på den positiva befolkningsutvecklingen i Smedjebacken, med stor inflyttning av framför allt barnfamiljer, och ser det som en konsekvens av den offensiva satsningen på nya förskolor, bra äldreboende som frigör prisvärda villor i området, en idrottshall, ett ridhus.

Nedläggningar och centralisering tror Leif Nilsson leder bara till utflyttning, befolkningsminskning och ännu större problem.

Kvällen avslutades med en frågestund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar