Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 16 augusti 2011

Hotar med friskolor - fortsatt missnöje med skolförslaget i Kramfors


Skoldebatten i Kramfors fortsätter att väcka starka känslor. Trots att det ursprungliga förslaget har reviderats är det fortfarande föremål för skarp kritik. Uppföljningsmötet i Centrumhuset i Ullånger igår kväll samlade en mycket stor åhörarskara.

De tre möten om skolfrågan som ordnades under våren i Höga Kusten följdes nu upp med en träff som skulle sammanfatta diskussionen hittills, och samla synpunkter för att lägga fram ett motförslag.

Kvällens moderator Clyde Lindström (C) uppmanade de församlade att inte gå in i den fälla som innebär att orter ställs mot varandra.
Oppositionsrådet Bertil Böhlin (C) presenterade de synpunkter som har kommit fram i de diskussioner som har hållits hittills. Han sa med en gång att han var mycket skeptisk till det reviderade tjänstemannaförslag som har lagts fram, och som innebär att två skolor får vara kvar i Höga Kusten, åtminstone under förutsättning att det inte startas en friskola i Docksta.

Det blev också snabbt tydligt att hans skepsis delades av de flesta.
Bertil Böhlin sammanfattade den kritik som hade framförts. Huvudpunkterna var att förslaget hade forcerats fram, och under den efterföljande frågestunden var det många som undrade varför det var så bråttom.

Vidare anses konsekvensbeskrivning som alldeles otillräckligt. Flera personer undrade också hur siffran tolv miljoner, som anges i tjänstemannaförslaget, har räknats fram, och om de föreslagna åtgärderna, det vill säga nedläggning av flera skolor, verkligen innebär en besparing som frigör pengar. Uttrycket ”Ebberödsbank” användes vid åtminstone ett tillfälle.

Kritik har också riktats mot att förslaget är alltför enögt inriktat på Höga Kusten-området, och att det skulle allvarligt äventyra kommunens attraktionskraft och förmåga att locka till inflyttning.

Den målsättning som har uttryckts i diskussionerna är att behålla alla skolor utom möjligen den i Lugnvik.

Efter fikat, då debattens vågor fortsatte att gå höga, var det dags att sammanfatta de krav som arbetsgrupperna har kommit fram till. Först och främst vill man att processen avbryts, den har varit alldeles för snäv och forcerad, och att istället en ny process inleds, som tar sig tid, och som inkluderar alla intressenter.
Dessutom vill man att Krambo sänker hyran med 20 procent för de berörda skolenheterna medan processen pågår.

Om den politiska majoriteten inte ändrar sig avser man att kräva bildande av friskolor över hela linjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar