Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 11 augusti 2011

Bort med bymentaliteten!


Långhelg i Stockholm. Sol och härliga sommardagar, Stockholm är vackert året runt men det är på sommaren som den visar sig från sin bästa sida. Det är kanske nu också som de sämsta sidorna kommer fram.

Det är många människor ute, det är stress och ett hetsigt tempo som tar andan ur småstadsbon. Varför springer alla?

Överallt byggs det, tusentals människor flyttar hit varje år, staden växer så det knakar. Samtidigt som hälften av landets kommuner lider av befolkningsminskning. Småorterna krymper, storstadsregionerna expanderar. Vad är det som gör storstaden så attraktiv?

Vi bor hos min dotter i Årsta. Här är småstadskänslan särskilt påtaglig. Men den finns överallt i hela Stockholm. Inte för inte kallas Rinkeby för Världens by.

Här finns småstadens trygghetskänsla. Men också mångfald och variation – den ena byn är inte den andra lik.

Det kanske är så att de mindre kommunerna satsar på fel sätt därför att alla satsar på samma sak. Gärna en sportbar, en galleria med några kända butikskedjor, något globalt snabbmatställe. Det är aldrig tillräckligt. Det ser likadant ut i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla, och många – framför allt unga – väljer bort tristessen där och flyttar till Göteborg. För att ta ett exempel. Härnösand, Kramfors och Sollefteå skulle kunna vara ett annat.

För några år sedan talades det mycket om kluster. Det har inte blivit så mycket av det, framför allt verkar inte våra kommuner ha tagit vara på den potential som kan ligga i diversifierad samverkan. Respektive kommun specialiserar sig och satsar på en eller flera sektorer. Tillsammans får man ett starkt utbud av nöje, kultur, shopping, rekreation, och annat som skapar en attraktiv boendemiljö.

Restiden mellan de olika småorterna är sällan längre än mellan olika stadsdelar i en storstad. Ingen i Stockholm har något som helst problem med att åka en halvtimme (ofta längre) för att storhandla eller roa sig.

Det som krävs är samarbete, och det är just det som är problemet. Både på lednings- och gräsrotsnivå.

I småstaden vill man med bymentalitet skapa en storstadskänsla. I storstaden har man småstadskänsla utan bymentalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar