Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 29 augusti 2011

Afton med årets författarstipendiat


Från dagens Västerbottens-Kuriren. Trevligt. Tyvärr fel i sista meningen, men det gör inte så mycket.

Vad skulle hända om Norrlänningarna gjorde uppror mot en utveckling som utarmar landsbygden och avvecklar människors möjligheter till överlevnad?

Detta kan bäst beskrivas i satirens form, tänkte Gregor Flakierski och skrev romanen "Statskuppen i Norrland", en politisk satir som "slår vilt till både höger och vänster".

Gregor är årets författarstipendiat i ett samarbete mellan Norrländska Litteratursällskapet och Ricklundgården. Det innebär att han fått arbeta i Ricklundgårdens ateljé under en vecka. I fredags inbjöds till en författarafton på Ricklundgården.

Gregor läste ur sin roman och ett intressant samtal utspann sig.

Knutte Wester, konstnär som också gästar Ricklundgården, berättade om sitt konstnärskap och man kunde göra intressanta jämförelser utifrån skapelseprocessen i konstnärs- och författarskap.

Angående vistelsen i Saxnäs säger Gregor: "Jag är väldigt svårflörtad vad gäller naturupplevelser, men det här har överträffat alla förväntningar. Jag har fått många bra idéer och jag kan berätta att min nästa bok kommer också att var fast förankrad i den svenska och norrländska verkligheten."

Text och foto: Gerd Ulander

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar