Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 12 augusti 2011

Kulturtorget vecka 32


1. Landets kanske främsta jazzkurs för unga musiker hålls på Härnösands folkhögskola och avslutas med en minijazzfestival i helgen. Få musikgenrer har så många instrument som jazzen. Vilket är ditt favoritinstrument?

Att själv spela på är det triangel. Något annat instrument klarar jag inte av. Däremot att lyssna på är det mest piano, det har en sådan klangrikedom. Och så är jag lite svag för vissa blåsinstrument, som valthorn. Det är så udda.

2. En stor orgelfestival börjar i Örnsköldsvik på söndag med flera framstående kyrkoorganister. Kyrkorgeln är ett beundrat instrument, men man kan inte ha ett hemma på rummet. Är exklusiviteten en speciell styrka?

Exklusiviteten är allt, varför skulle annars alla förståsigpåare, och alla andra, vallfärda till Oliwa? Ett radikalt krav vore orgel åt alla, men den möjligheten finns ju redan, med elorgel. Mer tidsenligt är att kräva små vindkraftdrivna orglar i var mans hem.

3. Det börjar (tyvärr) blir dags att summera årets sommar. Något kulturellt intryck från årets sommar som bränt sig fast?

Svår fråga, det är så mycket. Kulturbygden i Sollefteå, konsthallen i Brynge kraftverk, Spelet om Taråberget i Skogsnäs... för att nämna några. Men jag är först och främst en bokmänniska, och sommarens främsta kulturintryck är - som vanligt - en läsupplevelse. Det är Kristian Lundbergs "Och allt ska vara kärlek". Det bästa jag läst på mycket, mycket länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar