Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 3 januari 2011

Upplevelser i STF:s årsbok


STF:s årsbok 2010
Svenska turistföreningen

Svenska turistföreningen har i mer än 120 år gett ut årsböcker som beskriver olika aspekter av landet Sverige. Efter att ha avverkat teman som landskapen, årstiderna och århundraden, söker man nu sina ämnen.

Förra årets tema var Äkta svenskt, med undertiteln En mångfaldig resa i tiden, och var en riktig fullträff. I år satsar man på något som kallas Nära äventyr, och handlar om STF:s lokala kretsverksamhet, som ger en fantastisk möjlighet till goda upplevelser i hemtrakten.

Det är svårt att komma från intrycket att det är ganska långsökt som tema, och att man börjar bli alltmer renons på idéer för årsböckerna.

Därmed inte sagt att texterna är ointressanta, tvärtom. Mer än hälften av texterna är skrivna av frilansjournalisten Mats Wigardt från Härnösand.

Här finns bland annat spännande bidrag om ett studiebesök på en soptipp, ett reportage om föreningsliv i Sverige – fortfarande högst vitalt, och initierade spekulationer om hur vi kommer att resa i framtiden. Dessutom välskrivna berättelser om guldvaskning, fågel- och sälskådning, vinprovning, digital skattletning och motorcykelutflykt.

Det mest närliggande för tidningens läsare är skildringen av en konstvandring i Sundsvall, en fascinerande upptäcktsfärd bland offentlig konst i staden.

Som vanligt är årsboken slösande rikt illustrerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar