Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 21 januari 2011

Smånotiser


Fler långtidsarbetslösa

Trots att arbetslösheten minskar ökar antalet långtidsarbetslösa. På ett år minskade arbetslösheten från 8,8 procent till 8,3. Antalet anmälda jobb till Arbetsförmedlingen är det högsta sedan 1990. Den öppna arbetslösheten har minskat i alla LO-förbund, utom Musikerförbundet.
Samtidigt ökade antalet personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder med 32 000 till 191 000.
Arbetslösheten bland dem som har varit utan jobb länge växer snabbast. Det är framför allt gruppen i det så kallade Fas 3 som ökar nästan explosionsartat.
Nästan 100 000 eller var fjärde arbetslös, har varit utan arbete längre tid än tre år. Arbetsförmedlingen befarar att antalet kan inom kort bli mycket större.
Det är framför allt lågutbildade, utrikesfödda, funktionshindrade eller äldre med långa arbetslöshetsperioder som är mest drabbade.

Facket och arbetsgivarna i samtal om turordning

Svenskt Näringsliv har tackat ja till en inbjudan från LO till samtal om turordningsreglerna. Båda parter understryker att det inte rör sig om förhandlingar, utan samtal som syftar till kartläggning av turordningsreglerna. Man vill uppnå en samsyn om hur turordning används och vilka konsekvenser det får.
Lagen om anställningsskydd, LAS, ska granskas, erfarenheter från olika branscher ska jämföras, och effekter på ekonomin undersökas.
Dessutom ska man göra en internationell jämförelse, framför allt med andra nordiska länder, men också Tyskland.

EU-kritik mot svensk vargjakt

EU kritiserar igen vargjakten i Sverige. Miljökommissionären Janez Potocnik säger i ett uttalande: ”Jag beklagar att Sverige har inlett licensjakten på varg utan att ge tydliga svar på min skrivelse sänd den 7 december 2010”.
Enligt Potocnik kan vargjakten strida mot EU:s lagstiftning, och han anser att han därmed tvingas att dra Sverige inför EU-domstolen.
”De svenska myndigheternas agerande ger mig få andra val än att föreslå till EU-kommissionen att starta ett formellt förfarande mot Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning”, säger Potocnik i sitt uttalande.

USA stoppar svenska företag i Iran

USA har genom påtryckningar stoppat två svenska företag som samarbetade med Iran i landets utveckling av kärnenergiprogrammet. Det skriver Svenska Dagbladet, som har tagit del av hemligstämplade amerikanska dokument på Wikileaks.
De två företagen, Colencos och Mahacos, har dels sålt teknologi till Iran, dels förmedlat inköp av produkter till den iranska kärnkraftsindustrin.
Det finns inga bevis för att de svenska företagen skulle ha gjort sig skyldiga till olaglig verksamhet, även om USA anser att så är fallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar