Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 20 januari 2011

Rut bara för ett fåtal rika enligt nya siffror


Bara en mycket liten del av befolkningen utnyttjar Rut-avdraget, enligt nya preliminära siffror från Skatteverket. Flest användare av avdraget finns i kommuner med stor andel välbärgade.

Under 2010 betalades det ut 14,4 miljarder kronor i Rot- och Rutavdrag. Rot står för den största delen. För Rut betalades ut 1,3 miljarder. Skillnaderna är mycket stora mellan landets kommuner, och det är framför allt för Rut som intresset varierar mest.

Minst i Gällivare och Kiruna

Totalt är det bara 3,3 procent av hela befolkningen som har utnyttjat Rutavdraget. Populärast är avdraget i storstadsregionernas rika kommuner. Mest populärt är det i Danderyd, där mer än tio procent har använt sig av möjligheten att få skattereduktion för det som kallas för ”hushållsnära tjänster”. Lidingö, Höganäs, Lomma och Vellinge följer i toppen för avdragsligan.
De kommuner där Rut används minst ligger i Norrlands glesbygd. Minst populärt var avdraget i Gällivare, där bara tre promille använde sig av möjligheten.
Skillnaderna är också betydande mellan kommunerna när det gäller avdragens storlek. Också här ligger Danderyd i topp, med ett avdrag i snitt på 8 300 kronor per år, vilket motsvarar det dubbla mot genomsnittet för hela landet.
I Malå i Västerbottens inland, där sex promille har gjort avdrag, har man de minsta avdragen med 1 212 kronor per år.

Skillnader också för Rot


Skillnaderna när det gäller Rot-avdraget är mindre, men också här är spännvidden mellan kommunerna stor. Danderyd toppar även här, med 18 procent användare, vilket är dubbelt som mycket som riksgenomsnittet, och med 23 089 kronor i snitt per år. För hela landet var snittet 15 250 kronor.
Minsta andelen Rot-användare fanns i Kiruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar